top of page

Onderhoud

Al hebben we bij de zwembadtechniek een optimale keuze gemaakt, van verscheidene technieken,
en konden we zo al heel wat werk en onderhoud vermijden, dient uw toch nog met enkele aandachtspunten rekening te houden, zodat u langdurig en optimaal van uw zwembad kan genieten.


1. Bij de start van het seizoen
Dien je de filter te controleren en vers leidingwater in jouw zwembad bij te vullen. Na het vullen wordt eerst de pH-waarde ingesteld. Daarna start je met de basisontsmetting. Een drietal dagen later kan je dan verder gaan met het normale onderhoud. Opgelet: de eerste dagen stijgt de pH-waarde van vers water erg snel, waardoor deze vaker gecontroleerd moet worden.

2. Zwembad reinigen
De reiniging van jouw zwembad dien je met regelmatige tussentijden en minstens één keer per jaar uit te voeren. Dat geldt zowel voor buiten- als binnenzwembaden. Bij deze reiniging dienen wanden en bodem van kalk-, vet- en vuilaanslag gereinigd te worden om bacteriën en algen te elimineren.

3. Dosering van ontsmettingsmiddelen
Geconcentreerde ontsmettingsmiddelen (zoals chloortabletten) mogen omwille van het gevaar van bleekvlekken niet in de buurt van geverfde of kunststof-oppervlakken komen. Deze moeten echter met behulp van doseermiddelen opgelost worden in het water.

4. Zwembad onderhoud tijdens de vakantie
Beschik je niet over een automatische doseerinstallatie voor de behandeling van zwembad water? En ga je langer dan 8 dagen op reis? Dan moet je voor de duur van jouw afwezigheid voldoende product gedoseerd hebben om de ontsmetting en de algenpreventie veilig te stellen. Dek daarom jouw zwembad af met een dekzeil en laat de automatische filtratie van het zwembad dagelijks verder werken.

5. Onderhoud van de zwembadfilter
Spoel de zwembadfilter tenminste één keer per week om het opgehoopte vuil in het filtermedium te verwijderen. Bij hard water vormt er zich namelijk in zandfilters – zelfs als je regelmatig spoelt – kalkaanslag. Soms kan dit het filtersysteem volledig verstoppen, waardoor het rendement van de filter aanzienlijk daalt. Daarom raden wij je aan om 3 tot 4 keer per jaar een ontkalking en reiniging van de filter door te voeren.

6. Overwintering
Quasi alle fabrikanten raden de overwintering van inbouwzwembaden in een gevulde toestand aan. Het voordeel hiervan is dat het water weerstand biedt aan de druk van de aarde (in deuken in de wand van het zwembad). Verder is een gevuld zwembad ook minder aan externe weersinvloeden blootgesteld en kan het door voorwerpen die erin vallen, nauwelijks worden beschadigd. Opbouwzwembaden laat je echter niet buiten overwinteren, of toch niet in gevulde toestand. Wanneer het water begint te vriezen, kan het gaan uitzetten waardoor het zwembad kan gaan scheuren.

Pontonpools kan u de juiste producten en advies leveren !

bottom of page